Teksti ja kuvat: Juuso Jääskeläinen
La Sportiva on lyhyen ajan sisällä tuonut nyt kaksi uutta ylävuoristokenkää markkinoille, ensin tuli G-Tech täyttämään tarpeen todella tekniseen jää-, mixta- ja vuorikiipeilyyn. Ja heti perään -22 ISPO:ssa julkaistu G-Summit, jota he itse kuvailevat referenssi kengäksi korkealla ja mahdollisesti kylmässä tapahtuvaan vaativaan tekniseen vuorikiipeilyyn. Käytännössä mallistoa katsoessa G-Tech ja G-Summit ovat korvanneet nyt jo lopetetun G5:n, G-Tech vaativa jää- ja mixtakiipeily edellä ja G-Summit vaativa tekninen vuorikiipeily edellä.
G-Summit on kenkänä niin uusi, että se on vasta Suomeen saapunut tätä kirjoittaessa (Camu esitteli niitä juuri Instagramissa *vinkvink*), eikä maailmaltakaan hirveän paljon tietoa kengästä vielä markkinointitekstien lisäksi löydy. Ja aloitetaankin tähän tutustuminen faktoista. Kyseessä on kevyt tuplakenkä ja sukulaisuus G-Techiin on selkäesti näkyvissä muotoilussa. Mutta kyseessä ei ole vain tuplakenkä. G-Summittia voidaan käyttää myös sinkkukenkänä ilman ohutta, sukkamaista, sisäkenkää. Laitat vain paketissa tulleen noin 5 mm paksun eristävän pohjallisen paikalleen, niin sinulla on sinkkukenkä.
Entäs istuvuus?
Ehkä juuri tämä ominaisuus, kaksi kenkää yhdessä, aiheutti eniten epäilyksiä G-Summittia kohtaan. Mutta nyt lyhyen tutkimisen ja kokeilun jälkeen olen jopa positiivisesti yllättynyt ratkaisun toimivuudesta. G-Summit on rakennettu La Sportivan Nepal-lestin pohjalle, eli ei kaikista kapeinta lestiä ole tarjolla. Ohut sisäkenkä on sukkamainen ja hyvin istuva. Ja mukana tuleva pohjallinen syö tehokkaasti ylimääräisen tilan pois. Ja vaikka BOA-kiristys herättää monella epäilyksiä, niin tässä tapauksessa se kiristää kengän jalan ympärille todella tasaisesti ja tarkasti. Voisin kuvailla istuvuutta sisäkengän kanssa lämpimäksi halaukseksi. Kenkä istuu todella hyvin jalan ympärillä jättäen kuitenkin varpaille sopivasti tilaa.
En ole vielä päässyt kiipeämään jäätä sinkkukenkä moodissa, mutta kevyemmässä testailussa istuvuus oli todella hyvä. Ja yhdessä nilkan ympärille kiristettävän velcrokiristyksen kanssa kantapään nousemisen saa minimoitua todella hyvin. Tähän toki pieni varaus. Jos jalka on mallia kuten allekirjoittaneella: todella kapea ja muodoton kantapää, niin kannattaa varautua hieman näkemään vaivaa kiristyksen kanssa. ”Heel lift” ei ole merkittävä mutta hieman se haastaa kiristämisen kanssa ja siihen kannattaa käyttää hieman aikaa. Toki BOA tekee siitä myös todella nopeaa.
Koko on hyvin linjassa Nepal Evon kanssa, ja itsekin otin riskin ja tilasin kengät kokeilematta. Tiesin oman kokoni Nepal-sarjan kengissä, joka on ensisijaisesti mitoitettu vuorikiipeilyä varten. Mitoitin kengät nyt myös samalla ajatuksella ja koko osui nappiin.
Lämmin ja lämpimämpi
Tämä ensimmäinen testi suoritettiin täydellisissä testiolosuhteissa Nuuksion Jääpuistossa. Pakkasmittari näytti rapeat -24 c ja aurinko paistoi. Eli täydelliset olosuhteet testailla G-Summittia tuplakenkänä!
Kylmistä varpaista ei tarvinnut oikeastaan huolehtia. Varmistaessa ja pitkään paikallaan seistessä toki kylmä hiipii pikkuhiljaa, varsinkaan kun ei jaksanut varmistushousuja edes pukea. Mutta heti liikkeelle lähdettäessä ja kiipeillessä jalat olivat paikoin jopa kuumat. Hieman ensin epäilin riittääkö lämpö noin ohuella sisäkengällä mutta selkeästi La Spon R&D-osastolla on tehty paljon töitä tämän kombon kehittämiseen, eikä toimivuus jää vain hienojen termien kuten Carbon Z-Therm™ sisäpohja ja CORE-WRAP™ sisäkuori varaan.
Entä sitten käytössä?
G-Summit tuntuu kevyeltä ja rullaa hyvin ja uusi G-Techissä esitelty Ice-Tech™ pohja tarjoaa todella hyvää pitoa. Istuvuus Petzlin Lynxeihin oli todella hyvä, lähes täydellinen ja jäykkä pohjan rakenne tarjosi todella vahvan ja tarkan tuntuman jalkatyöskentelyyn varsinkin jääkiipeilyssä. Toki tässä kohtaa hyvä huomioida, että tuohon mainittuun G-Techiin verrattuna on tämä kenkä selvästi kookkaampi ja kohlompi, mutta ei kuitenkaan mikään perinteinen tuplakenkä.
Yhteenveto tässä vaiheessa
Koska kelit eivät ole sallineet vielä, niin käyttötestit sinkkukenkänä ja Jättärillä jatkuvat mahdollisimman pian, joten lisätietoa G-Summitista on vielä tulossa perästä. Mutta tässä on hyvä vetää yhteen tärkeimmät asiat tästä, jopa hieman vallankumouksellisesta lähestymisestä ylävuoristokengän suunnitteluun.
La Sportiva on hienosti onnistunut yhdistämään kaksi kenkää yhteen pakettiin. Ja he uskovat tähän vahvasti itsekin. Tämä kenkä täyttää monien tarpeet meillä täällä kylmässä pohjolassa, pärjäät yhdellä kengällä niin Korouoman Jääkestien paukkupakkasissa kuin kevään viimeisillä jäillä, ja tähän väliin mahtuu kaikki seikkailut Norjan ja Ruotsin putouksilla. Ja kun lähdet mukaan kesän 4000 m vuorten kiipeilymatkalle, ei tarvitse ylimääräisestä painosta sielläkään huolehtia.
G-Summit iskee juuri siihen väliin mikä jää tyhjäksi, kun tarjolla on G-Techin kaltainen todella kevyen ja vaativan jää- ja mixtakiipeilyn kenkä ja toisessa päässä G2 kaltainen työjuhta aina 7000 metrisille asti.