Johdatus lumiturvallisuuteen työpaja (4h)

Ajankohta: 
24.11.2018 klo 10-15
Paikka: Helsinki, Lauttasaari

Hinta: 75 eur ( sis alv 24%)

Ilmoittaudu 
verkkokaupassa

Tai emailitse 
outofoffice@adventurepartners.fi ja saat laskun kurssimaksusta. Maksamalla laskun vahvistat paikkasi.


Kurssikuvaus:
Suomen FINLAV lumiturvallisuuskoulutusjärjestelmään pohjautuva johdatus lumiturvallisuuteen työpaja on tarkoitettu vapaalaskijoille, kiipeilijöille ja kaikille takamaastoissa liikkuville lumiturvallisuudesta kiinnostuneelle.

Kurssin sisältö: turvallisuusajattelua, lumivyöryjen syntymekaniikkaa ja mitä on lumivyörymaasto.

Osa 1 – Lumiturvallisuusluento ( noin 2h) 
• Lumiturvallisuusajattelu ja inhimilliset tekijät 
• Lumivyöryjen syntymekaniikka, lumivyörymaasto ja lumipeite 
• Olosuhteet – sään vaikutus lumiturvallisuuteen 
• Riskienhallintamenetelmät, lumivyöryennusteiden tulkinta, reitinvalinta 
• Vyörypelastusvälineet; sondi, lapio, piippari 
• Kaveripelastaminen ja vyörypelastusvälineiden käyttö 
• Ensiapu 
• Lumen analysointikitin esittely
• Kysymyksiä & keskustelua 

Osa 2 – Käytännön harjoitukset maastossa ( noin 2,5h) 
• Sondin, piipparin ja lapion käytön harjoittelua käytännössä 
• Vyöryrepun laukaisuharjoituksia

Työpaja järjestetään toimistollamme ja sen läheisyydessä maastossa Helsingin Lauttasaaressa (osoite Särkiniementie 5)

Pääkouluttajana toimii lumivyöryteknikko & meteorologi Mikko Routala

Lämpimästi tervetuloa mukaan oppimaan ja viihtymään!

Järjestämme kursseja myös joustavasti kiinnostuksen mukaan - jos kurssia ei ole aikataulutettu tai kurssiajankohta ei sovi niin ilmoittaudu kiinnostuneeksi, otamme yhteyttä kun seuraava kurssi järjestetään.


Alaikäraja kursseillemme on 14 vuotta ja kurssikielenä on suomi ellei toisin mainita. Suosittelemme hankkimaan tapaturmavakuutuksen joka kattaa laskettelun ja hiihdon rinteiden ulkopuolisilla alueilla. 

FINLAV Lumiturvallisuuden peruskurssi, Ylläs ( 2 pv)


Ajankohta:  

2.3 - 3.3.2019 

Paikka: Ylläs, Äkäslompolo

Hinta: 290 eur ( sis alv 24%)

Ilmoittaudu verkkokaupassa

Tai emailitse outofoffice@adventurepartners.fi ja saat laskun kurssimaksusta. Maksamalla laskun vahvistat paikkasi.

Lumiturvallisuuden peruskurssimme on  Suomen Lumivyörykoulutuksen FINLAV mukainen kahden päivän kurssi painotuksella käytännön lumivyörytietoutta harrastajalle. Käytäntöä siitä, miten lumivyöryjä vältetään ja miten vyörypelastustilanteessa toimitaan.  Nämä ovat jokaisen takamaastohiihtäjän "Must have" taitoja ja tietoja. Muistathan varmistaa että myös hiihtokaverillasi on tiedot ja taidot lumiturvallisuudesta sekä osaamista toimia mahdollisessa pelastustilanteessa. 


Suomen Lumivyörykoulutus, FINLAV on verrannollinen aikaisemmin tarjoamamme Ruotsalaisen SVELAV koulutusjärjestelmän kanssa. 

Kohderyhmä:

Lumiturvallisuuden peruskurssi eli Lumiturvallisuus 1 on suunnattu kaikille, jotka liikkuvat talvisaikaan tuntureilla ja vuorilla. Osallistujalla on mielenkiinto ja tarve oppia liikkumaan turvallisemmin maastossa ja oppia tekemään perusteltuja päätöksiä liikuttaessa lumivyörymaaston läheisyydessä. Koulutus on suunnattu harrastustoiminnassaan oppia tarvitseville. 

Tavoitteet:

Lumiturvallisuuden peruskurssi antaa perustiedot lumivyöryistä ja lumivyöryvaarasta. Osallistuja oppii hallitsemaan lumivyöryyn joutumisen riskiä tuntureilla ja vuorilla eri menetelmien avulla. Osallistuja osaa tunnistaa lumivyörymaaston ja löytää itsenäisesti turvallisen reitin helposta maastosta. Hän myös osaa itsenäisesti suorittaa kaveripelastamisen mahdollisessa vyöryonnettomuustilanteessa. 

Kurssin sisältö:

  • Lumivyörytietouden perusteet
  • Turvallisuusajattelu, inhimilliset tekijät ja riskiprofiili
  • Päätöksenteko tarkistuskorttia apuna käyttäen
  • Sää- ja vyöryennusteiden tulkinta
  • Reittisuunnittelun perusteet kartalla ja maastossa
  • Kartta, kännykkä tai GPS paikantamisen apuna
  • Vyörypelastusvälineiden käyttö ja kaveripelastusharjoitus
Ennakkotiedot:

Laskutaito (alppi, telemark tai lauta): pystyy laskemaan keskivaikeita rinteitä tai omaa jonkin verran kokemusta laskemisesta hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

Varustelista: 

Sukset (joissa rando/telemarksiteet) sekä suksiin sopivat nousukarvat, monot (jotka sopivat suksien siteisiin), sauvat.  Lumilautailijalla lumikengät ja teleskooppisauvat tai splitboard ja nousukarvat.
Lumivyörylähetin (piippari), sondi, ja lapio (ilmoita jos tarvitset lumiturvallisuussettiä lainaksi kurssin ajaksi). Sään mukainen vaatetus, taukotakki, reppu, termos, evästä. Laskettelukypärä suositeltava. Muistiinpanovälineet.

Kurssihinta sisältää koulutuksen sekä päätöksentekokortin ja todistuksen. Hintaan ei sisälly majoitusta, ruokailuja tai hissilippuja (kurssipäivinä voidaan säästä riippuen käyttää hissejä muutaman yksittäisen nousun verran). Jos tarvitset lumiturvallisuusvälineitä lainaksi,  tiedustelethan etukäteen Adventure Partnersilta. 

Pääkouluttajana kurssilla toimii ACMG Ski Guide & kokenut sekä pitkälle pätevöitynyt lumiturvallisuuskouluttaja Eeva Mäkelä 

Tarvittaessa tiedustelethan meiltä lisää myös majoitukseen ja logistiikkaan liittyen. Olemme varanneet etukäteen aina joitakin hotellihuoneita asiakkaitamme varten ja järjestämme tarvittaessa kimppakyytejä kurssipaikalle. Katso myös;

Offaritekniikkakurssi Ylläksellä
Toptur hiihtoretki Lyngenissä
Haute Route hiihtovaellus Verbier- Zermatt