Lumiturvallisuuden peruskurssi - SVELAV Pro 1, Ylläs

Ajankohdat: 

3.3 - 5.3.2018
Paikka: Ylläs, Äkäslompolo

Hinta: 390 eur ( sis alv 24%)

Ilmoittaudu
verkkokaupassa

Kurssikuvaus:

Lumiturvallisuuden peruskurssimme on kolmen päivän rautaisannos käytäntöä ja teoriaa lumivyöryistä, siitä miten lumivyöryjä vältetään ja miten vyörypelastustilanteessa toimitaan.  Nämä ovat jokaisen takamaastohiihtäjän "Must have" taitoja ja tietoja. Muistathan varmistaa että myös hiihtokaverillasi on tiedot ja taidot lumiturvallisuudesta sekä osaamista toimia mahdollisessa pelastustilanteessa. 

Ruotsalaisten lumiturvallisuuskoulutus on päivittynyt ja vanha SLAO järjestelmä on muuttunut SVELAV konseptin alla. Kolmen päivän SVELAV Pro1 kurssi on siis päivitetty versio vanhasta SLAO Lavin1 kurssista. 

Tuttu, Adventure Partnersin kolmen päivän Lumiturvallisuuden peruskurssi jatkaa samalla laadukkaalla sisällöllä kuin aikaisempinakin vuosina. Vaikka kurssi on Ruotsin konseptin mukainen, kaikki opetus ja koulutus tapahtuu suomeksi. 

Suositeltavaa on, että kurssin suorittaa SVELAV Pro1 kurssina, jolloin saat kurssikirjan omaksi. Piipparitesti ja maaston tunnistus tehtävän hyväksytty suoritus palkitsevat osallistujan myös virallisella SVELAV kurssitodistuksella. Voit osallistua kurssille myös ilman koevaatimusta. Pienen aikapaineen alla suoritettu piipparietsintä antaa kuitenkin hyvää treeniä ja käsityksen siitä miten itse toimii stressitilanteessa. Arvokasta kokemusta siis, suosittelemme. 

Suomessa parhaillaan työskennellään vastaavan tyyppisen kansallisen järjestelmän luomiseksi, kuin siis SVELAV on Ruotsissa. Tätä suomalaista kehitystyötä tekee kolmivuotinen Lumituvallisuus -hanke, joka päättyy vuonna 2017. Sen jälkeen on odotettavissa siis oma suomalainen lumiturvallisuuden koulutusjärjestelmä. 

Kurssin sisältö:

Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) Pro 1 –lumiturvallisuuskurssi on kolmipäiväinen kurssi, jossa läpikäydään lumiturvallisuuden perusteita. Kurssi sopii vapaalaskijoille, jääkiipeilijöille, kelkkailijoille, vuorikiipeilijöille ja kaikille aktiivisille vuorilla ja tuntureilla liikkuville. Kurssi sopii erityisesti myös henkilöille, jotka ammatissaan tarvitsevat lumiturvallisuuden perustaitoja. Kurssiin sisältyy lopputesti, jonka läpäistyäsi voit halutessasi tilata SVELAV todistuksen.  SVELAV todistuksen sekä kurssikirjan lisähinta on kurssimaksun lisäksi 50 euroa.   
 • Lumivyöryt, syntymekanismit ja tyypit
 • Lumivyörylähettimen, sondin ja lapion 
  käyttö
 • Lumivyörypelastaminen     
 • Maasto ja 
  reitinvalinta
 • Lumipakan ja sään vaikutukset
 • Lumen stabiliteetin arviointi 
  ja testaus
 • Inhimilliset tekijät
 • Päätöksenteko ja lumivyöryriskin arviointi
 • SVELAV testit: kaveripelastaminen (löydettävä 30x30m alueelta 2 piipparia 
  alle 5 minuutin) ja maaston arviointitehtävä käytännössä

Ennakkotiedot:
Laskutaito (alppi, telemark tai lauta): pystyy laskemaan keskivaikeita rinteitä tai omaa jonkin verran kokemusta laskemisesta hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

Varustelista: 
Sukset (joissa rando/telemarksiteet) sekä suksiin sopivat nousukarvat, monot (jotka sopivat suksien siteisiin), sauvat.  Lumilautailijalla lumikengät ja teleskooppisauvat tai splitboard ja nousukarvat.
Lumivyörylähetin (piippari), sondi, ja lapio (ilmoita jos tarvitset lumiturvallisuussettiä lainaksi kurssin ajaksi). Sään mukainen vaatetus, taukotakki, reppu, termos, evästä. Laskettelukypärä suositeltava. Muistiinpanovälineet.

Kurssihinta sisältää koulutuksen. Jos haluat lisäksi kurssikirjan ja SVELAV kurssitodistuksen, näiden yhteishinta on 70 euroa.  Hintaan ei sisälly majoitusta, ruokailuja tai hissilippuja (kurssipäivinä voidaan säästä riippuen käyttää hissejä muutaman yksittäisen nousun verran). Lumiturvallisuusvälineiden vuokrasta voi tiedustella Adventure Partnersilta.

Kurssikirja: Backcountry Avalanche Awareness, Bruce Jamieson /
Lisätietoja SVELAV koulutuksista:  http://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/laviner/svelav/

Järjestämme kursseja myös joustavasti kiinnostuksen mukaan - jos kurssia ei ole aikataulutettu tai kurssiajankohta ei sovi niin ilmoittaudu kiinnostuneeksi, otamme yhteyttä kun seuraava kurssi järjestetään.

Alaikäraja kursseillemme on 14 vuotta ja kurssikielenä on suomi ellei toisin mainita. Suosittelemme hankkimaan tapaturmavakuutuksen joka kattaa laskettelun ja hiihdon rinteiden ulkopuolisilla alueilla. 

Katso myös;

Offaritekniikkakurssi Ylläksellä
Toptur hiihtoretki Lyngenissä
Haute Route hiihtovaellus Verbier- Zermatt